Το ιστολόγιο αυτό είναι αφιερωμένο στις δωρεάν εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Για να δείτε έναν πλήρη οδηγό όλων των θεαμάτων ή να καταχωρήσετε τη δική σας εκδήλωση, επισκεφθείτε την πολιτιστικη ατζέντα της πόλης στη διεύθυνση
http://www.ipolistonkosmo.gr.

9 Αυγ 2012

Παρά θιν' αλός 2012


  

Από τις 30 Αυγούστου ως τις 18 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις του «Παρά θιν΄ αλός» . Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα, στο Ρεμέτζο, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Κυβερνείο, αναδεικνύοντας έτσι μέσω του πολιτισμού τη δυναμική των χώρων τους οποίους διεκδικεί ο Δήμος Καλαμαριάς.


Α. ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Ανοιχτά παράθυρα - «Σταύρος Κουγιουμτζής 2012», 30 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου


Η μουσική ενότητα της φετινής διοργάνωσης, τα «Ανοιχτά Παράθυρα ‘Σταύρος Κουγιουμτζής», περιλαμβάνει οχτώ συναυλίες - μουσικά δρώμενα, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων, καθώς και νέων δημιουργών.Ο θεματικός κύκλος ανοίγεται στο μουσικό τοπίο της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας την περίοδο από τις αρχές τους 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.


Το μουσικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:


Πέμπτη 30/8 (Κεντρική Σκηνή - Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα)
Ροκ συναυλία από συγκροτήματα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς (Burning, Whiteroom και το γκρουπ του Σάκη Ζαχαριάδη)
Συναυλία – αφιέρωμα στα συγκροτήματα των 60s
«Φύσηξε Βαρδάρης»: Ο Θωμάς Κοροβίνης και οι «συνΩΔΗποροι» αναδεικνύουν το πολιτισμικό πρόσωπο της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης μέσω του αρμονικού συνδυασμού μουσικής και λόγου, παρουσιάζοντας γνωστά έργα καταξιωμένων Θεσσαλονικέων συνθετών


Δευτέρα 3/9 (Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα)
Κοσμική Βυζαντινή Μουσική με τον Πέτρο Παπαεμμανουήλ



Τρίτη 4/9 (Πολυχώρος Τέχνης Remezzo)
Stringless - (vocal group)


Πέμπτη 6/9 (Κυβερνείο - "Παλατάκι")
Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με σολίστ τον Αλκίνοο Ιωαννίδη



Παρασκευή 7/9 (Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα)
Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Πεδίου Δράσης Κόδρα, συναυλία τζαζ μουσικής με τον Σάκη Παπαδημητρίου

Δευτέρα 10/9 (Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα)
Συναυλία – αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των Δημήτρη Νικολούδη, Κώστα Πρατσινάκη, Κατερίνας Σιάπαντα και Ανθής Τατσιούλη. Επιμέλεια προγράμματος- κείμενα- παρουσίαση: Γιάννης Τσολακίδης, Ενορχήστρωση: Κώστας Ματσίγγος



Τετάρτη 12/9 (Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα)
Συναυλία της Σαββίνας Γιαννάτου με σεφαραδίτικα τραγούδια


Πέμπτη 13/9 (Δασάκι πρ.στρ.Κόδρα)
Γνωστοί και ταξιδεμένοι μουσικοί της «Ατραπός» αναβιώνουν το «Χρυσούν Απίδιον», το πλέον φημισμένο από τα Καφέ Αμάν της Θεσσαλονίκης των αρχών του 19ου αιώνα. Στο ρόλο της chanteuse η Ευτυχία Μητρίτσα


Β. ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ


«Πεδίο Δράσης Κόδρα», 7 έως 18 Σεπτεμβρίου
Η μεγαλύτερη συνάντηση σύγχρονων καλλιτεχνών στη Βόρεια Ελλάδα

Το εικαστικό φεστιβάλ, Πεδίο Δράσης Κόδρα διοργανώνεται εδώ και 12 χρόνια, στο πλαίσιο του«Παρά θιν’ αλός». Ξεκίνησε το 2001 ως η πρώτη συνάντηση νέων εικαστικών δημιουργών και σύγχρονης τέχνης. Πλέον θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες μη-μουσειακές εκθέσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία κάθε χρόνο παρουσιάζει ό,τι πιο επίκαιρο και αντισυμβατικό συμβαίνει στο χώρο των εικαστικών (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, video, performance, νέες τεχνολογίες, εγκαταστάσεις, δρώμενα, σκηνογραφία).

Τον Οκτώβριο του 2010 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης 2007 - 2013 του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) από το 2011 έως το 2015 με συνολικό ποσό χρηματοδότησης για τα πέντε έτη 330.840 ευρώ.

Το φετινό Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012 λαμβάνει υπόψη του την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και σχεδιάζει όλες τις καλλιτεχνικές δράσεις γύρω από τον άξονα αυτόν.


Αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:


1. Οι Κοιτώνες του πρώην στρατώνα θα φιλοξενήσουν το κεντρικό εικαστικό γεγονός του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012» με δυο εκθέσεις σε διάλογο που εξετάζουν τη σύγχρονη εικαστική παραγωγή μέσα από διαφορετικές πτυχές της ιστορίας, όπως καταγράφηκε και όπως διαμορφώνεται.


o Έκθεση Stopover. Ψευδοϊστορικές καταγραφές, ανύπαρκτα πρόσωπα, παρατηρήσεις πάνω στα πολιτιστικά δεδομένα, στις προκλήσεις που δέχεται και στα ρίσκα που κρύβει ένας τόπος πέρασμα, όπως η Θεσσαλονίκη. Επιμέλεια: Νίκος Μυκωνιάτης


o Έκθεση Σημείο Φυγής. Οι παρούσες μεταβατικές συνθήκες, τα συναισθήματα που γεννούν, οι μνήμες που ανασύρρουν και οι προοπτικές πουαναδεικνύουν μέσα από τα έργα σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών. Αφετηρία οι ανακατατάξεις που χαρακτήρισαν το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα - μια περίοδο που ονομάστηκε findesiècle.Επιμέλεια: Κατερίνα Νίκου, Γαλήνη Νόττι, Εβίτα Τσοκάντα.


2. Post-colonialprints. Έκθεση του Ινδονήσιου επιμελητή Alex Supartono, που διερευνά μέσα από τη φωτογραφία πώς επέδρασε η αποικιοκρατία στην ταυτότητα χωρών, οι οποίες γνώρισαν μια ετεροκαθορισμένη νεωτερικότητα, όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Γκάνα, η Ινδία.


3. Έκθεση πλαισίωσης των Κοιτώνωνμε αρχειακό υλικό, έντυπο και κινηματογραφικό. Επιμέλεια: Θεόφιλος Τραμπούλης, Μαρία Κενανίδου.


4. “Whatwewant” είναι ο τίτλος της φετινής έκθεσης φοιτητών και αποφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών. Πρόκειται για την καθιερωμένη πια, έκθεση Κόδρα Fresh, στο Διοικητήριο του πρώην στρατώνα. Επιμέλεια: Βασίλης Ζωγράφος.


5. Έκθεση βιντεοπροβολών και φωτογραφικών εικόνων των φοιτητών του Εργαστηρίου Φωτογραφίας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Επιμέλεια: Μανώλης Μπαμπούσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Φωτογραφίας. Μουσική: JoakimLatarjet. Επιμέλεια παραγωγής βιντεοπροβολών: Μαρίλια Φωτοπούλου, Γιάννης Χιωτόπουλος.


6. Cyber Art Space (www.cyberartspace.net), ένας καινοτόμος εκθεσιακός διαδικτυακός χώρος, στον οποίο θα εκθέσουν έργα τους καλλιτέχνες από κάθε σημείο του πλανήτη. Το CyberArtSpaceπροσεγγίζει τον κυβερνοχώρο ως πραγματική διάσταση και όχι ως εικονική ή δυνητική. Η σύλληψη της ιδέας προήλθε από τον μικρόκοσμο του ατόμου, που η φυσική αναγνωρίζει ως σύμπαν (πραγματικό χώρο) με όλες τις θεμελιώδεις φυσικές σχέσεις του πραγματικού κόσμου. την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, την ισχυρή και αδύναμη αλληλεπίδραση και τη βαρύτητα.Επιμέλεια: Δημήτρης Μιχάλαρος, εικαστικός καλλιτέχνης, Μπάμπης Βενετόπουλος, εικαστικός και Λέκτορας του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.


7. Έκθεση φωτογραφίας στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά σε επιλεγμένα κτήρια και δημόσιους χώρους της πόλης. Πρόκειται για μία συνεργασία του Δήμου Καλαμαριάς και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επιμέλεια: καθηγητής JohnKittinτου Πανεπιστημίου του Newcastle, καθηγητής Γεώργιος Κατσάγγελος από το εργαστήριο Φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.


8. “TanzmachtFrei”. Ομαδική χορευτική performance στην παραλία Θεσσαλονίκης με πρωταγωνιστές τους πολίτες, σκηνικό τη Λεωφόρο Νίκης και εκφραστικούς δρόμους τον χορό και τη μουσική. Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη λήξη του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012», σημαίνοντας την έναρξη των Δημητρίων.Επιμέλεια: Νίκος Μυκωνιάτης.


Εθελοντικό πρόγραμμα

Φέτος, εκτός από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τις παράλληλες δράσεις το Πεδίο Δράσης Κόδρα οργανώνει ένα πολυσχιδές Πρόγραμμα Εθελοντισμού, απώτερος σκοπός του οποίου είναι η κινητοποίηση και εκπαίδευση των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης για την ενασχόληση με περαίτερω συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες. Οι εθελοντές θα απασχοληθούν ως performer σε μία από τις δράσεις του παράλληλου προγράμματος με τίτλο «Tanz macht Frei», αλλά βεβαίως, και σε λειτουργικούς τομείς της διοργάνωσης, όπως: λειτουργία εκθέσεων & εκδηλώσεων, φιλοξενία καλλιτεχνών (υποδοχή, ενημέρωση, πρωτότυπες ξεναγήσεις κ.ά.), επικοινωνία (γραφείο τύπου – social media), οπτικοακουστική κάλυψη κ.ά. Οι εθελοντές θα παρακολουθήσουν σχετική εκπαίδευση και για την εθελοντική απασχόληση θα τους δοθεί βεβαίωση


Γ. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ


Η εισφορά της Θεσσαλονίκης στη νεοελληνική λογοτεχνία,
(14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου - Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη)


Στα 100, μέχρι τώρα, χρόνια του νεοελληνικού της βίου, η Θεσσαλονίκη εισέφερε στα εγχώρια γράμματα πληθώρα πρωτοποριακών ποιητών, πεζογράφων και δοκιμιογράφων, καθώς και επιδραστικών περιοδικών, σε βαθμό που η πόλη να αναδειχθεί σε ιδιαίτερα αξιόλογο πνευματικό κέντρο, κάνοντας πολλούς ιστορικούς και μελετητές της λογοτεχνίας να μιλούν για «Σχολή Θεσσαλονίκης».


Αυτή την ιδιαιτερότητα των λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης, που «καλλιέργησαν νέες ψυχικές διαθέσεις και επέβαλαν καινούριους εκφραστικούς τρόπους», φιλοδοξεί να παρουσιάσει ηΛογοτεχνική Σκηνή του «Παρά θιν' αλός», σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων (14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου), που περιλαμβάνει ομιλίες από καταξιωμένους μελετητές, βίντεο αρχείου με διακεκριμένους εκφραστές της λογοτεχνικής Θεσσαλονίκης που δεν ζουν πια, καθώς και αναγνώσεις ποιημάτων και πεζών από σημερινούς συγγραφείς της πόλης, συνοδεία ζωντανής μουσικής. (Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη)



Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:


Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου

Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής και μελετητής της λογοτεχνικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης (θα μιλήσει για την περίοδο 1912-1932) και Αλέξης Ζήρας (κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, θα μιλήσει για την περίοδο 1933-1945).Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
Δημήτρης Κόκορης (φιλόλογος, συγγραφέας, θα μιλήσει για την περίοδο 1946-1955) και Νέτα Αποστολίδου (επίκουρη καθηγήτρια Α.Π.Θ., θα μιλήσει για την περίοδο 1956-1970).
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
Θανάσης Μαρκόπουλος (φιλόλογος, ποιητής και κριτικός, θα μιλήσει για την περίοδο 1971-1980) και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (κριτικός λογοτεχνίας, θα μιλήσει για την περίοδο 1981-σήμερα).
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα γίνουν:
- Προβολές μικρών σχετικών βίντεο με σημαντικούς λογοτέχνες που δεν ζουν πια να διαβάζουν λογοτεχνικά τους κείμενα ή να μιλούν για το έργο τους (από τους Στέλιο Ξεφλούδα, Γ. Θ. Βαφόπουλο, Ν. Γ. Πεντζίκη, Ζωή Καρέλλη μέχρι τους Ν. Μπακόλα, Τόλη Καζαντζή, Ανέστη Ευαγγέλου, Γ. Ιωάννου, Ηλία Πετρόπουλο…)
- Τη Λογοτεχνική Σκηνή συντονίζει ο συγγραφέας Γιώργος Κορδομενίδης, που διευθύνει το «Εντευκτήριο» (περιοδικό | εκδόσεις | εκδηλώσεις).




Δ. ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ

Μουσικό μέρος, 4 και 5 Σεπτεμβρίου (Πολυχώρος Τέχνης Remezzo)

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης, το φετινό διήμερο forum καλλιτεχνών επιχειρεί να φωτίσει σημαντικούς δημιουργούς, σταθμούς και στιγμιότυπα στη μουσική ιστορία της πόλης, αλλά και θεσμούς, που γεννήθηκαν και συνδέθηκαν άρρηκτα με την ταυτότητά της.

Πρωτίστως όμως, σε αυτή τη συνάντηση θα θέλαμε να φανταστούμε. Να ονειρευτούμε και να επιδιώξουμε. Στην ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Imagine.thess.gr», διακεκριμένοι καλλιτέχνες και προσωπικότητες θα επιχειρήσουν να σκιαγραφήσουν το μέλλον που θα θέλαμε για την πόλη μας για τα επόμενα 50 χρόνια, ξαναδιαβάζοντας την ιστορία και αφουγκραζόμενοι τις νέες τάσεις.

Εικαστικό μέρος, 9 Σεπτεμβρίου (Μελίνα Μερκούρη)

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα τον νεωτερικό λόγο της Θεσσαλονίκης και τη σχέση του με τη σύγχρονη τέχνη. Τίτλος: «Ετερόδοξη νεωτερικότητα». Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Σταυρακάκης. Στόχος, η διερεύνηση ιστορικών, φιλοσοφικών και καλλιτεχνικών σχέσεων της σύγχρονης τέχνης με τη Θεσσαλονίκη και την κατασκευή της πολιτικής ταυτότητας σε χώρες της περιφέρειας.


Περισσότερα προσεχώς στο : http://politismos.kalamaria.gr

RSS feeds (ipolistonkosmo.gr)